top of page

Filtre de apa cu nisip

 

Filtre de apă cu nisip cuarţos

 

Principiul de funcţionare

 

Filtrele cu nisip cuarţos servesc la filtrarea apei provenite din surse naturale prin trecerea apei printr-un strat de nisip, care reţine  particulele  solide ȋn suspensie ce produc turbiditatea apei, Apa brută, nefiltrată, intră în filtru din conducta de aducţiune (1) prin intermediul electrovanei fluture  (2) şi ramificaţiei T (3) ajungându-se în camera octogonală (4). Prin conductele perforate (5) coboară în mod uniform distribuit pe suprafaţa stratului filtrant (6).

Strecurându-se  prin stratul filtrant apa trece prin crepinele (7) şi ajunge în compartimentul (8) din fundul filtrului. De aici apa îşi continuă traseul său prin ramificaţia T (9), electrovană fluture (10), şi ajunge  în conducta de evacuare a apei filtrate (11). Stratul de nisip filtrant se regenerează printr-o spălare inversă cu apă, ce se realizează automat la intervale stabilite de timp. Apa de spălare trece prin următorul traseu: conducta de aducţiune a apei de spălare (12), electrovană fluture  (13), ramificaţia T (9), compartimentul (8) din fundul filtrului, crepinele (7), stratul filtrant (6), conductele (5), camera octogonală (4), ramificaţi T (3), electrovana fluture  (14) şi  conducta de evacuare a apei de spălare (15). Funcţionarea filtrelor este gestionată de o automatizare electronică, ce permite efectuarea spălării inverse la intervale regulate de timp.

La intervale mai mari are loc şi o regenerare a stratului filtrant prin suflare cu aer comprimat. Aerul comprimat se introduce prin conducta (16), trece prin robinetul (17), conducta perforată (18), compartimentul  (8) din fundul filtrului, crepinele (7), stratul filtrant (6), ajunge în cavitatea superioară a filtrului, de unde se elimină în atmosferă prin racordul şi robinetul de aerisire (19). Pentru golirea sistemului în vederea curăţiri sau inspectării serveşte racordul de golire şi robinetul de închidere (19). În partea superioară şi lateral sunt prevăzute două guri de vizitare (20).

 

Domeniul de utilizare

 

Filtrele de apă cu nisip cuarţos se utilizează la staţiile de tratare a apei în sistemele de alimentare cu apă potabilă.

 

Avantaje

 

- Filtrele cu nisip cuarţos au avantajul faţă de filtrele cu bazin de beton, că apa de filtrat se introduce sub presiune şi se obţin viteze de trecere prin stratul filtrant de 20 - 40 m/h faţă de 10 cm/h, care măreşte în mod substanţial debitul de apă filtrat;

- Regenerarea stratului filtrant se poate face în timp scurt cu apă sub presiune în contrasens şi cu aer comprimat, care la filtrele cu bazin de beton este dificil de făcut;

- Suprafaţa interioară este acoperită cu o peliculă protectoare la coroziune şi la eroziune pentru o durată lungă de folosinţă.

 

Caracteristici

 

Caracteristicile legate de tipodimensiunea filtrului cum sunt: diametrul corpului cilindric al filtrului, volumul corpului, debitul nominal şi maxim al apei filtrate, debitul apei folosite pentru reciclarea stratului de nisip prin spălare în sens invers şi cantitatea de nisip necesară formării stratului de filtrare, sunt trecute în tabelul de mai jos:

 

 

- presiune maximă de funcţionare-------------------------------------- 2 bar;

- temperatura minima a fluidului--------------------------------------- + 5°C;

- temperatura maxima a fluidului-------------------------------------- + 40°C

 

bottom of page